Romanç de Teresa i Matxero – AplecMariola Banyeres 2019 – Canta Rebeca i Andrés.

Basada en un fet real ocorregut a Banyeres de Mariola l’any 1910, la cançó de Matxero i Teresa narra el festeig entre els jóvens banyerins  Teresa Belda Gandia (la del Morer) i José Vicente Vañó Sempere i la mort d’aquesta a causa d’una febra tifoide el dia de l’Assumpció de 1910, pocs dies després d’haver anunciat ambdós el seu compromís.
El fatal desenllaç de la història va donar peu a la composició de la cançó que narra la història, un romanç que es coneixia a tota la població a principis dels anys 70, es recuperada de la memòria dels majors per Vicent Berenguer i Micó i el grup “Joves i Folk” la canten en el seu repertori, prompte va traspassar l’àmbit local per passar a formar part de l’antologia de la música tradicional valenciana.
De totes les versions realitzades d’aquest tema destaquen les enregistrades pels grups Cardaors de Bocairent en el seu treball La Serra i La Vall del 1998 i Urbàlia Rurana el 2002. Com a curiositat, destacar la marxa Saoro del mestre Ramón García Soler, dedicada al capità dels Maseros de Banyeres de l’any 2001 i inspirada en el romanç de “Matxero i Teresa“.

****************

Versió de l’Hereu de Riera del poble de Banyeres de Mariola. Interpretada, el dissabte dia 1 de juny de 2019 al sarau de la 15 Edició de l’Aplec de les Danses dels Pobles de la Serra de Mariola, enguany 2019 al poble Banyeres de Mariola.