Els membres

Els membres de La Rondalla i Danses La Comarcal

Qui és Rebeca Martín?

Rebeca Martin Parra, Naix a L’Orxa, Mestra de Música de Professió. Va formar part de la U.M. de L’Orxa tocant el clarinet, Ja en l’adolescència passaria a formar part del Grup de Danses Baladre de Muro com a cantaora, col·labora amb la Rondalla la Rebolikà de Muro i ha format part del Grup Tirant de Rondalla amb Juan Carlos Colomer, En 2012 participa en els discs i espectacles de Tirant de Rondalla i en Juan Carlos Colomer va gravar el disc “Trompa i fil” en 2016. En 2019 col·labora amb Hilari Alonso en el seu primer treball “A prop”.
Actualment forma part de la Rondalla Baladre de Muro, de la Rondalla la Teixera d’Agres i és al costat d’Hilari Alonso la cantaora de La Rondalla i Danses La Comarcal d’Agullent.


 

Qui és Àngel Seguí?

Naix a Alcoi, però és natural d’Alpatró (la Vall de Gallinera).
A l’edat de vint-i-dos anys, la seua germana li regalà una flauta dolça i ell, de manera autodidàctica, intenta “imitar” la música tradicional de Uc, Milladoiro, Al Tall i Nuevo Mester de Juglaría bàsicament, que ell escoltava, grups referents de l’estat espanyol.
Influenciat per les melodies d’Al Tall i encisat pel timbre sonor especial de Simeón Mulet, dolçainer de Pedreguer, que participava en les festes patronals del seu poble, el qual s’adonà de l’interès per este tipus de música, li donà una dolçaina de pomera, perquè comencés a practicar.
El 1986, aprova les oposicions de Funcionari de Correus i es trasllada a Barcelona fins a l’any 1992. Allí contacta amb tres amics que tocaven la gralla, assagen a la seu del Tradicionarius, al barri de Gràcia, i actuen per la ciutat i algun indret de França. També coneix la creació d’este esmentat festival, tenint opció de conèixer més vessants tradicionals a través de publicacions discogràfiques. Va participar també de manera espontània amb els Balls Folks o Bureos dels divendres a la Plaça del Rei i també col·labora amb la Colla Pessigolla i grallers de Cervera.
L’any 1992 obté la plaça definitiva al seu entorn, la Vall de Gallinera i la Vall d’Alcalà. És fundador de la colla “L’Experimental” de Pego, fent actuacions per la Marina Alta. Assisteix a classes de tabal a la seu de la Xafigà de Muro amb el mestre Vicent Borràs “Faenes”. Rep, per primera vegada, classes de dolçaina de Frederic Santamaria, de Gandia, i forma part de la colla de dolçainers de la Universitat Popular de la Safor, fins que es va desfer.
Anys més tard, fou membre del grup de dolçaines “Barxell” d’Alcoi, que dirigia Hipòlit Agulló, participant en cercaviles i actes festers de Moros i Cristians.
Estant en aquest grup, coneix a Toni Lloret, de La Vila, clarinetista, dolçainer i compositor premiat a molts concursos, amb el que aprèn molts conceptes musicals i participa com a parella amb ell, i també amb la seua formació “El Barralet” amenitzant fires, mercats medievals i tota mena d’actes tradicionals.
En el període que estava a Barcelona, coneix també l’acordió diatònic. Assisteix a assajos d’acordionistes i, finalment, n’adquireix un de segona mà, el qual deixa un cert temps a Vicent Pastor i Josemi Sánchez perquè el coneguen i practiquen. Rep classes d’Amadeu Vidal a Ondara.
Actualment és membre de la Colla “La Clandestina” de Pego amb la dolçaina, i de les Rondalles “Baladre” de Muro, “La Morca” d’Albaida i “La Comarcal” d’Agullent amb la gamma de flautes de bec. Ha col·laborat amb les Rondalles “L’Empelt” de la Llosa de Ranes i “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí. Participa en saraus i aplecs amb diferents músics. A part practica l’acordió de manera autodidàctica, creant diverses composicions pròpies com, per exemple, la seua “Polca de la Gallinera”, adaptada posteriorment per a rondalla i com a ball de rogle.


 

Qui és Anna Júlia Verdú?
Naix a Castell de Castells. Inicia els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Música i Dansa de Muro de l’Alcoi” amb José Rafael Pascual, Teresa Tolsá i Mª Àngels Palacios. L’any 2001 obté el Grau Mitjà o Professional amb l’especialitat de clarinet al Conservatori Municipal “Juan Cantó” d’Alcoi. Realitza cursos de perfeccionament amb Alberto Rodríguez i Vasile Mocioc.

Es membre de la Unió Musical de Muro des del 1992. El 1995 va pertànyer al Sextet de Vent “Georges Bizet” (Muro), fins a l’any 2000, compost per músics d’aquesta mateixa entitat, actuant en concerts, cerimònies i gravant programes radiofònics de música de cambra a València. També ostentà la funció de Secretària de la Banda Juvenil (1996-2003) i de responsable de l’Arxiu Musical (2011 – 2019). Ha col.laborat com assessora musical en publicacions d’àmbit local.

El 2013, aprèn la bandúrria amb José Alcaraz i Carolina Francés. Des d’aquest mateix any és membre de la Rondalla “La Lira” de Muro i professora de llenguatge musical, de conjunt instrumental i coordinadora de la seua Escoleta de Música.

I al terreny de la música tradicional, des del 2015, forma part de la Rondalla del Grup de Danses “Baladre” de Muro, i posteriorment de la Rondalla “La Teixera” d’Agres, Rondalla “La Morca” d’Albaida i Rondalla i Danses “La Comarcal” d’Agullent. Ha col·laborat amb “El so de la Solana” d’Ontinyent, Rondalla “L’Empelt” de La Llosa de Ranes i “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí. També participa de forma activa a molts saraus i retrobaments de músics i balladors.

Actualment és responsable musical de la Rondalla “La Morca” d’Albaida i de la Rondalla i Danses “La Comarcal” d’Agullent, així com l’encarregada de realitzar les transcripcions i arranjaments,  i de revisar el material de cadascuna d’estes agrupacions.


 

Qui és Rafel de Muro?

Naix el segle passat a Muro, entra a formar part del Grup de Danses Baladre en 1991, allí aprèn a tocar la bandúrria de la mà del Ti Juan Bigote al costat d’un grup de joves, que més tard formaran la Rondalla Baladre i roman allí fins a l’actualitat.
Al voltant de l’any 2006, entra a formar part de la Rondalla la Teixera d’Agres, col·laborant anys i anys amb les balladores i balladors del Grup de Danses d’Agres.
Anys després allà pel 2009, forma part  del grup Tirant de Rondalla amb Juan Carlos Colomer al poble d’Agullent interpretant repertori d’autor del mateix Colomer.
El 2016 entra a formar part durant un breu espai de temps de la rondalla del Grup de Danses Les Folies de Carcaixent.
Ha col·laborat amb “El So de la Solana” d’Ontinyent, Rondalla “L’Empelt” de La Llosa de Ranes i “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí, així com la Rondalla de l’Escola de Danses de Xàtiva. També participa de forma activa a molts saraus i aplecs de músics i balladors tradicionals.
Actualment és bandúrria de la Rondalla i Danses “La Comarcal” d’Agullent, així com l’encarregat de les gestions administratives de representació i contractacions, col·laborant musicalment també amb diversos grups de danses com ara: Dianium Dansa de Dénia, La Baronia de Planes, Grup de Danses d’Ontinyent, Escola de Danses de Vallada, Ras i Pla de La Llosa de Ranes, Grup de Danses d’Agres.


 

Qui és Jaume Tortosa?

L’any 1975, amb catorze anys vaig començar a ballar les danses del meu poble, Agullent.
L’any 1978 vaig participar en el primer aplec de danses de la Vall d’Albaida a Quatretonda, a partir d’eixe moment vaig començar a aprendre balls tradicionals valencians de la mà de Pilar Dauder, històrica component d’Alimara.
L’any 1995 entre a formar part del grup Baladre de Muro com a ballador, fent un grapat d’actuacions pel territori nacional i a l’estranger.
L’any 2012 entre a formar part de la rondalla d’Alimara com a percussionista i l’any 2014 vaig gravar les percussions del CD, “per Nadal torrons” d’aquest grup, per eixa mateixa època vaig començar com a Lutier de panderos i panderetes.
L’any 2017 torne als meus inicis, a Baladre però esta vegada com a percussionista de la rondalla.
En 2018 comence com a membre fundador de la “Rondalla i Danses La Comarcal”.
Pel que fa als meus estudis, vaig estudiar tabal en l’escola d’Algemesí amb Vicent Faenes i percussió a la banda de Picanya, al llarg d’aquest temps he tocat en molts grups i rondalles.
-Colla d’Algemesí
-Colla d’Alboraia
-Colla Raval Jussà (Albaida)
-Rondalla Faitanar (Picanya)
-Rondalla Trapig (Beniarjó)Qui és Helena Guerrero (Nèlly)?
-Naix en Rozay-En-Brie (França) en 1966, filla i néta de balladors i amb un cognom que eu diu tot.
-En 1975 en el Col·legi La Immaculada Concepció de Xàtiva (La Beni) i de la mà de Sor María del Carmen Pérez, aprèn a tocar la guitarra, passant pel llaüt I la bandúrria i a l’edat de 10 anys entra a formar part de la rondalla del col·legi durant 8 anys, alternant la guitarra i la bandúrria.
-En 1976 cursa estudis de solfa al conservatori de música Luís Milán de Xàtiva, cursant al mateix temps classes particulars de piano durant dos anys.
-En 1978 Ramón Martí (guitarra), Vicent Guerrero (llaüt), Vicent Monfort (bandúrria) i amb els seus fills Nelly Guerrero, Sonia Monfort i Juan Ra Martí (bandúrries), impulsen, funden i consoliden la “Rondalla de l’Escola de Danses de Xàtiva”, amb D. José Peropadre (guitarró i director) i a D. Melchor Peropadre (guitarra); en eixe temps Ramón Martí, Vicent Monfort i Vicent Guerrero feien rondes de fadrí per la comarca, duent a Nelly, Sonia i Juan Ra amb ells. El repertori habitual: Isses, havaneres, boleros, pasdobles, ranxeres i altres. (L’aventura musical durà fins a 1984 on deixà totalment el món del Folklore).
-En 2009, torna a la Rondalla de l’Escola de Danses de Xàtiva, després de vint-i-cinc anys d’absència sota la direcció de Juan Ra Martí, fins a 2018. És una habitual en la Romeria de Sta. Anna (La Llosa de Ranes) i en saraus organitzats pels seus companys a altres pobles de la nostra geografia i cada vegada que se la sol·licita.
-Des del 2015, forma part de la Rondalla del Grup de Danses “Baladre” de Muro.
-A finals de 2018 és sòcia fundadora de la Rondalla i Danses La Comarcal, exercint el càrrec de secretaria coma organitzadora fins a finals de 2019 i el de bandúrria com a músic fins l’actualitat.


 

Qui és Pascual Boluda?

Naix en Alboi (Genovés) el 17/11/1946.
Amant de tota mena de música, és per això que de molt jove comença a tocar la guitarra, participant i formant part d’algunes rondalles de la comarca, fent serenates i tocant en les festes dels pobles veïns i en els saraus d’amics.
En l’any 1979, de la mà de Vicent Chafer, entra a formar part de la rondalla del grup “Sarau” fins a la seva dissolució en l’any 1987. En estos anys coneix a grans músics, entre ells Antonio Pinolón, Rafael “el Poeta” de Canals, Emili Vera i a més cantadors com Lola, “la de La Torre” i Pep Gimeno “Botifarra” entre altres.
En febrer de 1985 amb del grup “Sarau”, actua al carnestoltes de Venècia i en juny d’eixe any, participa en la gravació del disc “Balls i cançons de la Costera”, als estudis Tabalet d’Alboraia.
Participa en els saraus dels pobles del voltant, sent el més important el de la “Dansa dels Sants de la Pedra” de Genovés i el de Pedreguer, és allí on precisament coneix a Rafel de Muro i de la mà d’ell, entra a formar part de la Rondalla del grup de danses Baladre de Muro.
En l’any 2013, rep classes de guitarró del mestre Vicent Carrasco i del també mestre Artur Puchalt per a després formar part de la rondalla de “l’Escola de Danses de Xàtiva”, aquesta vegada de guitarroner, gravant el 2017 el disc “Trobada de Folklore 2017” a l’estudi de Pau Chafer de Xàtiva.
L’any 2015 funda la “Rondalla l’Empelt” de la Llosa de Ranes per tal d’acompanyar al grup de danses “Ras i Pla”, fent espectacles en el poble i a més, intercanvis per altres poblacions.
Participa de la mà d’Artur Puchalt en la rondalla “Les Folies de Carcaixent” i de la mà d’Adrià Moreno en la rondalla “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí.
També participa amb Pepiu de Castellar, al “Roda Folk” de València i a més en les actuacions de poesia i música tradicional del poeta Raül Ortega d’Algemesí.
És l’organitzador i responsable del “Sarau a la Fresca” de la Llosa de Ranes, un dels saraus multitudinaris amb més èxit, posant damunt l’escenari més de 35 músics de diverses rondalles valencianes i amb més de 8 cantadors i cantadores de primer nivell.
El desembre de 2018 i al costat de Rafel de Muro i Nelly Guerrero, funden la rondalla “La Comarcal”, incorporant després a la resta de membres, poc després passa a formar part de la Rondalla “El Comtat” d’Agres.