Lutier percussió

Jaume Tortosa Albert
(Lutier de percussió i percussionista tradicional).

>>MÉS INFORMACIÓ DE PRODUCTES I PREUS<<

No hi ha res més tradicional que un pandero, una pandereta o una pandorga…
I ja que estem, voldria que coneguéreu un poc més a una persona que per casualitat, o més bé per arrear-li massa fort a un pandero que li havien deixat, es va convertir en lutier de percussió de forma accidental, i tot siga dit, benvingut aquest accident, perquè d’aquesta forma ell s’ha convertit en un bon lutier.
Jaume és una d’aquestes persones que quan entra en la teua vida deixa empremta i com a percussionista tradicional és tot un crac.
Ací va la seua història i el seu treball, fruit de la curiositat i les preguntes del seu amic i company de batalletes Rafel de Muro.

Els inicis en el món de la música i ball tradicional.
L’any 1975, amb catorze anys vaig començar a ballar les danses del meu poble, Agullent.
L’any 1978 vaig participar en el primer aplec de danses de la Vall d’Albaida a Quatretonda, a partir d’eixe moment vaig començar a aprendre balls tradicionals valencians de la mà de Pilar Dauder, històrica component d’Alimara.
L’any 1995 entre a formar part del grup Baladre de Muro com a ballador, fent un grapat d’actuacions pel territori nacional i a l’estranger.
L’any 2012 entre a formar part de la rondalla d’Alimara com a percussionista i l’any 2014 vaig gravar les percussions del CD, “per Nadal torrons” d’aquest grup, per eixa mateixa època vaig començar com a Lutier de panderos i panderetes.
L’any 2017 torne als meus inicis, a Baladre però esta vegada com a percussionista de la rondalla.
En 2018 comence com a membre fundador de la “Rondalla i Danses La Comarcal”.
Pel que fa als meus estudis, vaig estudiar tabal en l’escola d’Algemesí amb Vicent Faenes i percussió a la banda de Picanya, al llarg d’aquest temps he tocat en molts grups i rondalles.
-Colla d’Algemesí
-Colla d’Alboraia
-Colla Raval Jussà (Albaida)
-Rondalla Faitanar (Picanya)
-Rondalla Trapig (Beniarjó)


Els inicis com a Lutier de percussió tradicional.
Vaig començar allà pel 2008 en el món de la construcció, l’elaboració  i reparació d’instruments de percussió una mica per casualitat, quan el meu mestre de percussió (Vicent Faenes) em va deixar un pandero i tocant li’l vaig trencar, per casualitat tenia un tros de pell prou gran, aleshores vaig pensar en arreglar-lo creient que no se n’adonaria, vaig preguntar com fer en una casa de música històrica de la ciutat de València i aprofitant el cos de fusta del pandero trencat, vaig reparar l’instrument amb bon resultat i a partir d’eixe moment, provant i llençant a perdre algun tros de pell que altre, vaig acabar assabentant-me de la utilització de la pell i la fusta en els instruments de percussió tradicional.El meu racó de treball.
Amb bona llum i acollidor que em permet treballar amb tota tranquil·litat, fent les hores de treball agradables, preparant la fusta, adobant la pell i gaudint de la tasca de construcció ajust i reparació dels instruments.Els meus instruments.
(El catàleg):
(Fabricació d’instruments amb materials de gran qualitat).
Aro, marc o bastidor de fusta (faig, Ocumé, bedoll), pegat o membrana feta de pell d’ovella, cabra, conill o ase, finament adobat a punt de pergamí, que es col·loca i es tensa sobre el cèrcol de la pandereta o sobre el bastidor del pandero, grapat o cosit i la pandereta amb sonalles de xapa o bronze.


-Pandero redó afinable de 45 cms:


-Pandero quadrat cosit de 40 cms:
-Pandero redó de 40 cms:


-Pandero quadrat grapat de 40 cms:

-Pandereta amb tira senzilla de sonalles de xapa de 25 cms:


-Pandereta amb tira senzilla de sonalles de bronze de 25 cms:


-Pandereta amb doble tira de sonalles de xapa de 25 cms:


-Pandereta cosida amb una tira de sonalles de bronce de 30 cms:


-Pandereta amb doble tira de sonalles de bronze de 30 cms:


 

Els meus clients.

-Des que vaig començar com a lutier d’instruments de percussió amb parxe de pell, allà pel 2008, moltíssima és la gent que ha sol·licitat els meus serveis en la construcció, o bé en la reparació de diversos instruments de percussió de membrana, on caldria destacar diverses associacions i grups musicals, així com exel·lents músics del món tradicional valencià de primer nivell com ara:
-Vicent Faenes, Vicent Carrasco, Josep Carretero, Josep Aparici Apa, Fabrici Banyos, Pep Botifarra, Teresa Segarra, Jaume Gosàlbez, Pepe Mama, Maria Amparo Urtado.
-Unió Musical d’Agullent, La Xafigà, Tres Fan Ball, Germans Caballer.


 

Reparació d’instruments de percussió de membrana de pell.

   -Reparació de tota mena d’instruments de percussió membràfons o de parxe de pell: Tabal, Caixa, Bombo, Bombet, Panderos quadrats i redons, Panderetes, Bodhram, Congues, Urdu, Pandorga, Djembé, Bongos, Darbuka, Cuica, Tambors Batà i Tambors de Tables.  Fabricació i construcció de canyes badades.

Reparació de pandorga i conversió a pandorga amb canya desmuntable: (Pandorga propietat de Pep Botifarra).


VÍDEOS. El toc i so dels instruments. 

Pandereta 25 cms:

Pandero quadrat de 40 cms:

Pandero redó 50 cms (1):

Pandero redó 50 cms (2):

Caixò flamenc:

Paella o caldero:

Les culleres:

Pandereta 30 cms amb doble tira de sonalles:


Jaume Tortosa, lutier de percussió i percussionista tradicional de la Rondalla La Comarcal al programa Bona Vesprada d’Apunt Televisió, 05-08-2021.

Jaume Tortosa Albert, Lutier de percussió i percussionista tradicional de la Rondalla La Comarcal d’Agullent a el programa Bona Vesprada d’Apunt Televisió – ens explica el procés de fabricació dels instruments.


Més informació a:

RONDALLA I DANSES LA COMARCAL
CARRER MAJOR, 7 – Piso03
C.P. 46890 – AGULLENT – (València)  Tl. 691 932 404