Els Inicis
ASSOCIACIÓ CULTURAL MUSICAL I TRADICIONAL:
“RONDALLA I DANSES LA COMARCAL“
(La Rondalla i Danses Tradicionals de les Comarques Centrals Valencianes).
ELS NOSTRES INICIS
La Rondalla i Danses La Comarcal neix a finals de 2018. Tot comença en coincidir un grapat de músics i balladors en els diferents saraus de música i ball tradicional que se celebren per tot arreu de la geografia valenciana, allí acudeixen tots i es coneixen, compartint i interpretant junts a partir d’eixe moment la nostra estimada música i el ball tradicional.
Els nostres músics i balladors pertanyen a diferents associacions culturals musicals i vénen de comarques tan diverses com ara: La Costera, La Vall d’Albaida, El Comtat, La Canal de Navarrés, La Vall de Gallinera, La Ribera, L’Horta Sud i altres comarques.
Encara que la nostra procedència i arrels són diferents, sempre acabem coincidint i compartint taula amb la paella, el vi, la cervesa, el cafe-licor, l’herberet de Mariola i per descomptat, això sí, la sobretaula amb música, ball i la guitarra en mà …i va ser així com de sobte ens vàrem adonar que ens agradava tocar, cantar, ballar i divertir-se junts.
D’aquesta manera tan imprevista va sorgir la màgia, l’amistat i les ganes de seguir gaudint tots de les nostres músiques i balls valencians.
Arran de tot això vam decidir formar una rondalla al costat també d’un grapat de balladors amics de diferents associacions de les nostres comarques que ens permetés sense cap complex seguir ajuntant-se, gaudint de la nostra música i ball tradicional que tant estimen.
Ara com ara col·laborem en diversos grups de danses i mantenim viva la inquietud procurant sempre no perdre’ns cap sarau, actuació musical i de ball tradicional, gaudint en tot moment de tot el que fem.
ELS NOSTRES OBJECTIUS
Les finalitats principals de l’associació, amb voluntat d’interès General, són:
- El cultiu i estudi de la música i el ball popular i tradicional valencià en el seu màxim exponent, com a mitjà de creixement personal i social.
- L’organització i promoció d’actuacions relacionades amb la música i ball popular i tradicional valenciana.
- La recerca de la millora qualitativa constant per arribar a gaudir i fer gaudir de manera plena la música i ball popular i tradicional valenciana.
- La potenciació de la creació musical en l’àmbit tradicional valencià.
- La millora de la formació musical de les persones.
- L’associacionisme musical que permeta La difusió del nostre treball a la resta de la societat mitjançant els canals i mitjans que es consideren més oportuns.
AGRAÏMENTS:
Gràcies a totes i tots pel vostre suport i per estar sempre amb nosaltres. RONDALLA I DANSES LA COMARCAL. 08-05-2019.
Volem donar-vos les gràcies a tots pel vostre suport, a La Comarcal ens espera un futur prou prometedor i farcit d’experiències inoblidables i meravelloses, continuem treballant amb una il·lusió i una unió molt gran perquè creguem en aquesta empresa i aquest projecte conjunt… No som una Rondalla més… Som un grup de gent que es coneix i es vol des de fa un muntó d’anys, capaç de gestionar els seus reptes, pors, dificultats i problemes, lluitant contínuament cada dia amb energia i decisió, donant suport els uns als altres en els moments difícils sense condicions. És a dir som una bonica família en què tenim la gran sort de mostrar-nos com som, sense filtres, parlem , plorem, opinem, riem i discutim com en qualsevol altra, però sabem que cap dels seus membres, ens trairà ni ens girarà l’esquena, sabem que intentaran seduir-nos i separar-nos i que el camí no serà fàcil, però havem après a treballar units a pesar dels contratemps i tenim la ferramenta perfecta perquè açò funcione i no és més que l’afecte que ens tenim i la confiança plena en cada u de nosaltres…
ENHORABONA COMARCAL !!!
I gràcies a totes i tots per estar ací donant-nos la força necessària per a seguir endavant cada dia.
RONDALLA I DANSES LA COMARCAL
TRES DÈCADES EN EL MÓN DEL FOLKLORE VALENCIÀ
I JUNTS DES DEL 2018
Formar part d’una Associació Cultural no és simplement pujar a un escenari, instrument en mà i interpretar un repertori. Hi ha moltes hores de treball darrere en el qual els assajos, les reunions i les actuacions roben molt del nostre temps i en el qual a vegades, l’esforç i el sacrifici que s’ha d’efectuar minven les nostres forces. És ben cert que si es té al costat a la gent adequada i es treballa des de la tolerància, el respecte, l’afecte, la indulgència i el reconeixement dels teus companys sempre resulta més efectiu i senzill. Tal vegada va ser això el que va provocar el fet que els nou membres fundadors de la Comarcal decidiren fer el pas.
Cadascun d’ells formava part activa de diferents Associacions Culturals del Territori Valencià des de feia dècades i malgrat pertànyer a comarques diferents (La Costera, La Vall d’Albaida, El Comtat, La Canal de Navarrés, La Vall de Gallinera, La Ribera, L’Horta Sud …) buscaven la mínima excusa per a compartir els uns amb els altres la riquesa musical de les seues comarques, ajuntant-se en els Saraus que solen convocar-se de banda a banda de la geografia Valenciana. Encara que sent la seua procedència i arrels diferents, els agradava estar junts tocant, cantant i ballant i sempre acaben coincidint i compartint la sobretaula amb música i ball sense que es veiés arribar el final de la jornada.
Era freqüent veure’ls junts reforçant les rondalles dels altres cada vegada que algun ho requeria i era impensable no veure’ls gaudint d’un menjar només pel mer fet d’ajuntar-se una estona i gaudir junts de la música i balls tradicionals valencians. D’aquesta manera tan imprevista va sorgir l’amistat i les ganes de continuar gaudint junts de la música i els balls valencians.
És així com decideixen unir-se i a la fi de 2018 LA RONDALLA I DANSES LA COMARCAL veu la llum com a ASSOCIACIÓ CULTURAL, amb la finalitat de recuperar, difondre i transmetre les tradicions de la nostra terra a través de la música i el ball de les comarques centrals valencianes.
Els seus espectacles són diversos, actuant de vegades només com a rondalla, oferint un concert de la nostra música sense ball, al costat dels seus dos cantadors HILARI ALONSO I REBECA MARTÍN, i altres juntament amb els seus balladors amb forma d’espectacle teatralitzat tant en escenari com en fires, Tallers de Ball o Balls de Rogle col·lectives i participatives.
Alguns dels seus Membres aporten la riquesa de tenir a la seua esquena una llarga trajectòria en el món de la música tradicional valenciana, la qual cosa afegeix una gran riquesa al repertori, però tal vegada el senyal d’identitat més característic d’aquesta rondalla és la incorporació d’instruments de vent, una mica atípics per als més conservadors dins del folklore valencià, com és la tuba, la flauta dolça o el clarinet, sent no obstant això aquests un reforç essencial en la mateixa i aportant un toc innovador i diferent.
Els balladors pertanyen també a diferents associacions de les nostres comarques aportant la seua experiència i saber fer a l’associació, la qual cosa aporta major riquesa cultural a aquesta. Ara com ara col·laboren diversos grups de danses i mantenen viva la inquietud de no perdre’s cap sarau, actuació musical i de ball tradicional dels quals organitzen els seus amics i col·laboradors. Aquesta rondalla no té por a res i els hem vist en rondes de fadrins, noces civils i religioses, aniversaris i altres celebracions personalitzant cadascun dels actes i la música dels mateixos segons la persona homenatjada.
El que realment volem és no perdre-se’n cap, de ser actors i partícips de tot esdeveniment que signifique tradició i música popular, per poder trobar-nos amb la gent dels nostres pobles en qualsevol carrer o plaça fent festa, ballant, cantant o tocant.