Els membres

Els membres de La Rondalla i Danses La Comarcal

Qui és Rebeca Martín?

Rebeca Martin Parra, Naix a L’Orxa, Mestra de Música de Professió. Va formar part de la U.M. de L’Orxa tocant el clarinet, Ja en l’adolescència passaria a formar part del Grup de Danses Baladre de Muro com a cantaora, col·labora amb la Rondalla la Rebolikà de Muro i ha format part del Grup Tirant de Rondalla amb Juan Carlos Colomer, En 2012 participa en els discs i espectacles de Tirant de Rondalla i en Juan Carlos Colomer va gravar el disc “Trompa i fil” en 2016. En 2019 col·labora amb Hilari Alonso en el seu primer treball “A prop”.
Actualment forma part de la Rondalla Baladre de Muro, de la Rondalla la Teixera d’Agres i és al costat d’Hilari Alonso la cantaora de La Rondalla i Danses La Comarcal d’Agullent.


 

Qui és Hilari Alonso?

Vaig néixer l’any 1971 al barri del Raval de Sagunt i des de l’edat dels 20 anys que visc a Muro de l’Alcoi, en les comarques centrals del País Valencià. Allà vaig començar a formar part del Grup Baladre del qual en soc membre, cantador i ballador de fa més de dues dècades.   Soc cantador de música tradicional i participe habitualment en nits d’albades, rondes, saraus al costat de la rondalla La Comarcal de la qual soc membre, intente comunicar la nostra cultura popular allà on calga. He introduït la cançó tradicional en la música festera de Moros i Cristians. Vaig participar en vàris discs de Pep Gimeno Botifarra i vam coincidir en el treball conjunt del disc “Home Romancer” i en la formació Veus Populars. També he participat en el treball discogràfic “Fok” de Kepa Junquera i en la gira posterior on he tingut la fortuna de coincidir amb grans músics de tota la Mediterrània. He publicat recentment el treball discogràfic en solitari “A prop” que estic presentant per tot arreu i també participe en l’espectacle “No sé com glosses” en gira actualment. Estrena un nou treball discogràfic anomenat “Terra Màgica”, en Muro (el seu poble), el 23 de setembre de 2023.


 

Qui és Joan Moixino?

Nascut a Muro l’any 1956, amb només catorze anys comença a participar en les festes de les danses de Muro. En veure que la continuïtat de les danses se situa en precari, reuneix un grup d’amics que es comprometen en mantenir i potenciar la música tradicional a Muro i amb això naix el que hui és el Grup de danses Baladre. Amb Baladre durant més de quaranta anys, ha corregut totes les nostres terres i ha viatjat per mitja Europa fent de ballador, cantador i presentador, creador d’espectacles i director d’escena.

El 1991-92 realitza el programa radiofònic “El sac” on es tracta l’actualitat cinematogràfica i cultural de la Comarca del Comtat, des d’un punt de vista contracultural. Al temps col·labora en la creació del Cine-club Capitol a Alcoi.

Impulsa l’Escola infantil de ball i música tradicional del grup Baladre on també fa d’educador. Paral·lelament, es dedica a la investigació i recopilació de la cultura popular en tota la Comarca i arran d’això es recuperen de la gent major diverses jotes, fandangos, bressols, romanços, etc. que a poc a poc, van incorporant-se al repertori actual valencià.

Preocupat per l’aïllament dels grups de danses als pobles, és el creador i principal propulsor de l’Aplec de les danses de la Mariola que ara ja va celebrant-se des de l’any 2005 i que hui arreplega els grups de tots els pobles al voltant de la Mariola.

Ha fet de lletrista en diferents discs de Pep Gimeno Botifarra, Jonatan Penalba i Hilari Alonso. Actualment continua sent membre actiu del Grup de danses Baladre i de la Rondalla la Comarcal amb els qui fa de cantador i comunicador.


 

Qui és Jaume Tortosa?

L’any 1975, amb catorze anys vaig començar a ballar les danses del meu poble, Agullent.
L’any 1978 vaig participar en el primer aplec de danses de la Vall d’Albaida a Quatretonda, a partir d’eixe moment vaig començar a aprendre balls tradicionals valencians de la mà de Pilar Dauder, històrica component d’Alimara.
L’any 1995 entre a formar part del grup Baladre de Muro com a ballador, fent un grapat d’actuacions pel territori nacional i a l’estranger.
L’any 2012 entre a formar part de la rondalla d’Alimara com a percussionista i l’any 2014 vaig gravar les percussions del CD, “per Nadal torrons” d’aquest grup, per eixa mateixa època vaig començar com a Lutier de panderos i panderetes.
L’any 2017 torne als meus inicis, a Baladre però esta vegada com a percussionista de la rondalla.
En 2018 comence com a membre fundador de la “Rondalla i Danses La Comarcal”.
Pel que fa als meus estudis, vaig estudiar tabal en l’escola d’Algemesí amb Vicent Faenes i percussió a la banda de Picanya, al llarg d’aquest temps he tocat en molts grups i rondalles.
-Colla d’Algemesí
-Colla d’Alboraia
-Colla Raval Jussà (Albaida)
-Rondalla Faitanar (Picanya)
-Rondalla Trapig (Beniarjó)


 

Qui és Josep Carretero?

Naix el 1963. Autodidacta musical, comença amb la guitarra i el llenguatje musical als 12 anys. S’inicia al món del folklore als inicis dels anys 90 aprenent a tocar la bandúrria a la rondalla del grup de danses Trapig de Beniarjó, de la que es farà càrrec com a director i mestre a principis dels 2000, tasca que continúa en l’actualitat.

Ha corregut les terres valencianes de nord a sud, fent col.laboracions musicals durant més o meny temps amb grups com El Millars de Castelló de la Plana, El Raval de Vila-real o el grup Alacant d’Alacant, així com nombrosos grups de danses (El Poblet de Godella, Daimús, Xeraco, El Rebombori de Gandia, etc). També amb rondalles com ara la rondalla Arnadí i altres formacions temporals, amb músics i cantadors com Pep Juste “Mama”, Xavi de Bètera, Juanjo Blanco, Paquito Tormo, Toni Guzman, Robert Cases, M.Amparo Hurtado, etc.

La seua inquietut pel folklore musical valencià el farà participar en gran nombre de projectes:

  • A la rondalla del grup de danses Les Folies de Carcaixent desde 2004, de la que será director de rondalla fins deixar el grup el 2011. Durant eixe període s’encarrega de la direcció i gravació dels temes de rondalla del primer cd de Les Folies “De Carcaixent… i dolces” (2007) i direcció musical de l’espectacle del mateix nom, i posteriorment dels arranjaments i direcció musical pel següent espectacle “Al mestre Corretja”.
  • Entra a formar part de la rondalla del grup de danses Alimara l’any 2005, sota la direcció de Paco Lucas, tocant inicialment la bandúrria i posteriorment el llaüt, participant en la gravació i edició dels cd’s “Alimara 30 anys” (2006) i “Per Nadal, torrons” (2014), on també tocarà l’octavilla. Romandrà a Alimara fins l’any 2019.
  • Membre de la rondalla del grup de danses Cardaors de Bocairent des de l’any 2010 fins el 2018, on farà les tasques de direcció, col.laborant als arranjaments junt a Manolo Pèrez, i tocant amb el cantador Toni Navarro “Violí”.
  • L’any 2016 comença a col.laborar amb la rondalla Faitanar i el grup de danses Realenc de Picanya, tocant el llaüt i fent arranjaments per a eixe instrument, on continua en l’actualitat, i on han enregistrat un nou cd: “Para los que están bailando” (2023).
  • A gener del 2018 s’integra a la rondalla de A l’aire, Associació d’estudis tradicionals, de la ma de Teresa Segarra i Lucas Ramón, on realitzarà l’arranjament instrumental dels temes del cd “Primavera. Música tradicional de la Serranía del Túria” (2019), col.laborant en la coordinació de la gravació i mescles posteriors. En l’actualitat continúa en esta agrupació, on preparen el segon cd “Verano”.
  • A febrer de 2022, després d’una col.laboració a la Sala Alfons El Magnànim de València amb la rondalla La Comarcal d’Agullent, entra a format part d’esta formació tocant el llaüt, on continua en l’actualitat col.laborant amb la seua responsable musical, Ana Júlia Verdú, en l’arranjament de nous temes de repertori.
  • Es membre fundador de la rondalla So del Mareny, al febrer de 2022, junt a Paco Lucas i la cantadora Sabina Vidal.

Ha participat en cursos com ara Técnica de púa, impartit per Paco Lucas, Curs de percussió tradicional, impartit per Eliseo Parra dins la programació de l’Early Music Morella 2016, i a classes de guitarró amb Tòbal Rentero i Pep Juste “Mama”.


 

Qui és Alejandro Sanchis?


 

Qui és Anna Júlia Verdú?
Naix a Castell de Castells. Inicia els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Música i Dansa de Muro de l’Alcoi” amb José Rafael Pascual, Teresa Tolsá i Mª Àngels Palacios. L’any 2001 obté el Grau Mitjà o Professional amb l’especialitat de clarinet al Conservatori Municipal “Juan Cantó” d’Alcoi. Realitza cursos de perfeccionament amb Alberto Rodríguez i Vasile Mocioc.

Es membre de la Unió Musical de Muro des del 1992. El 1995 va pertànyer al Sextet de Vent “Georges Bizet” (Muro), fins a l’any 2000, compost per músics d’aquesta mateixa entitat, actuant en concerts, cerimònies i gravant programes radiofònics de música de cambra a València. També ostentà la funció de Secretària de la Banda Juvenil (1996-2003) i de responsable de l’Arxiu Musical (2011 – 2019). Ha col.laborat com assessora musical en publicacions d’àmbit local.

El 2013, aprèn la bandúrria amb José Alcaraz i Carolina Francés. Des d’aquest mateix any és membre de la Rondalla “La Lira” de Muro i professora de llenguatge musical, de conjunt instrumental i coordinadora de la seua Escoleta de Música.

I al terreny de la música tradicional, des del 2015, forma part de la Rondalla del Grup de Danses “Baladre” de Muro, i posteriorment de la Rondalla “La Teixera” d’Agres, Rondalla “La Morca” d’Albaida i Rondalla i Danses “La Comarcal” d’Agullent. Ha col·laborat amb “El so de la Solana” d’Ontinyent, Rondalla “L’Empelt” de La Llosa de Ranes i “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí. També participa de forma activa a molts saraus i retrobaments de músics i balladors.

Actualment és responsable musical de la Rondalla “La Morca” d’Albaida i de la Rondalla i Danses “La Comarcal” d’Agullent, i des de juliol de 2021 de la Rondalla Baladre de Muro, així com l’encarregada de realitzar les transcripcions i arranjaments,  i de revisar el material de cadascuna d’estes agrupacions.


 

Qui és Àngel Seguí?

Naix a Alcoi, però és natural d’Alpatró (la Vall de Gallinera).
A l’edat de vint-i-dos anys, la seua germana li regalà una flauta dolça i ell, de manera autodidàctica, intenta “imitar” la música tradicional de Uc, Milladoiro, Al Tall i Nuevo Mester de Juglaría bàsicament, que ell escoltava, grups referents de l’estat espanyol.
Influenciat per les melodies d’Al Tall i encisat pel timbre sonor especial de Simeón Mulet, dolçainer de Pedreguer, que participava en les festes patronals del seu poble, el qual s’adonà de l’interès per este tipus de música, li donà una dolçaina de pomera, perquè comencés a practicar.
El 1986, aprova les oposicions de Funcionari de Correus i es trasllada a Barcelona fins a l’any 1992. Allí contacta amb tres amics que tocaven la gralla, assagen a la seu del Tradicionarius, al barri de Gràcia, i actuen per la ciutat i algun indret de França. També coneix la creació d’este esmentat festival, tenint opció de conèixer més vessants tradicionals a través de publicacions discogràfiques. Va participar també de manera espontània amb els Balls Folks o Bureos dels divendres a la Plaça del Rei i també col·labora amb la Colla Pessigolla i grallers de Cervera.
L’any 1992 obté la plaça definitiva al seu entorn, la Vall de Gallinera i la Vall d’Alcalà. És fundador de la colla “L’Experimental” de Pego, fent actuacions per la Marina Alta. Assisteix a classes de tabal a la seu de la Xafigà de Muro amb el mestre Vicent Borràs “Faenes”. Rep, per primera vegada, classes de dolçaina de Frederic Santamaria, de Gandia, i forma part de la colla de dolçainers de la Universitat Popular de la Safor, fins que es va desfer.
Anys més tard, fou membre del grup de dolçaines “Barxell” d’Alcoi, que dirigia Hipòlit Agulló, participant en cercaviles i actes festers de Moros i Cristians.
Estant en aquest grup, coneix a Toni Lloret, de La Vila, clarinetista, dolçainer i compositor premiat a molts concursos, amb el que aprèn molts conceptes musicals i participa com a parella amb ell, i també amb la seua formació “El Barralet” amenitzant fires, mercats medievals i tota mena d’actes tradicionals.
En el període que estava a Barcelona, coneix també l’acordió diatònic. Assisteix a assajos d’acordionistes i, finalment, n’adquireix un de segona mà, el qual deixa un cert temps a Vicent Pastor i Josemi Sánchez perquè el coneguen i practiquen. Rep classes d’Amadeu Vidal a Ondara.
Actualment és membre de la Colla “La Clandestina” de Pego amb la dolçaina, i de les Rondalles “Baladre” de Muro, “La Morca” d’Albaida i “La Comarcal” d’Agullent amb la gamma de flautes de bec. Ha col·laborat amb les Rondalles “L’Empelt” de la Llosa de Ranes i “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí. Participa en saraus i aplecs amb diferents músics. A part practica l’acordió de manera autodidàctica, creant diverses composicions pròpies com, per exemple, la seua “Polca de la Gallinera”, adaptada posteriorment per a rondalla i com a ball de rogle.


 

Qui és Elena Guerrero (Nèlly)?
-Naix en Rozay-En-Brie (França) en 1966, filla i néta de balladors i amb un cognom que eu diu tot.
-En 1975 en el Col·legi La Immaculada Concepció de Xàtiva (La Beni) i de la mà de Sor María del Carmen Pérez, aprèn a tocar la guitarra, passant pel llaüt I la bandúrria i a l’edat de 10 anys entra a formar part de la rondalla del col·legi durant 8 anys, alternant la guitarra i la bandúrria.
-En 1976 cursa estudis de solfa al conservatori de música Luís Milán de Xàtiva, cursant al mateix temps classes particulars de piano durant dos anys.
-En 1978 Ramón Martí (guitarra), Vicent Guerrero (llaüt), Vicent Monfort (bandúrria) i amb els seus fills Nelly Guerrero, Sonia Monfort i Juan Ra Martí (bandúrries), impulsen, funden i consoliden la “Rondalla de l’Escola de Danses de Xàtiva”, amb D. José Peropadre (guitarró i director) i a D. Melchor Peropadre (guitarra); en eixe temps Ramón Martí, Vicent Monfort i Vicent Guerrero feien rondes de fadrí per la comarca, duent a Nelly, Sonia i Juan Ra amb ells. El repertori habitual: Isses, havaneres, boleros, pasdobles, ranxeres i altres. (L’aventura musical durà fins a 1984 on deixà totalment el món del Folklore).
-En 2009, torna a la Rondalla de l’Escola de Danses de Xàtiva, després de vint-i-cinc anys d’absència sota la direcció de Juan Ra Martí, fins a 2018. És una habitual en la Romeria de Sta. Anna (La Llosa de Ranes) i en saraus organitzats pels seus companys a altres pobles de la nostra geografia i cada vegada que se la sol·licita.
-Des del 2015, forma part de la Rondalla del Grup de Danses “Baladre” de Muro.
-A finals de 2018 és sòcia fundadora de la Rondalla i Danses La Comarcal, exercint el càrrec de secretaria coma organitzadora fins a finals de 2019 i el de bandúrria com a músic fins l’actualitat.


 

Qui és Rafel de Muro?

Naix el segle passat en Muro, entra a formar part del Grup de Danses Baladre en 1991, allí aprèn a tocar la bandúrria de la mà del Ti Juan Bigote al costat d’un grup de joves, que més tard formaran la Rondalla Baladre i roman allí fins a l’actualitat.
Al voltant de l’any 2006, entra a formar part de la Rondalla la Teixera d’Agres, col·laborant anys i anys amb les balladores i balladors del Grup de Danses d’Agres.
Anys després allà pel 2009, forma part  del grup Tirant de Rondalla amb Juan Carlos Colomer al poble d’Agullent interpretant repertori d’autor del mateix Colomer.
El 2016 entra a formar part durant un breu espai de temps de la rondalla del Grup de Danses Les Folies de Carcaixent.
Ha col·laborat amb la rondalla “El So de la Solana” d’Ontinyent, rondalla “L’Empelt” de La Llosa de Ranes i “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí, així com la Rondalla de l’Escola de Danses de Xàtiva. També participa de forma activa a molts saraus i aplecs de músics i balladors tradicionals.
En desembre de 2018 i al costat de Pascual Boluda de La Llosa i Nelly Guerrero de Xàtiva, funden la rondalla “La Comarcal”, incorporant-se després a la resta de membres, poc després passa a formar part de la Rondalla “El Comtat” d’Agres.
Actualment és el cap de rondalla i bandúrria primer de la Rondalla i Danses “La Comarcal” d’Agullent i l’encarregat de les gestions administratives, de representació, contractacions, publicitat, xarxes socials i relacions públiques, col·laborant musicalment també amb diversos grups de danses i ball tradicional com ara: Dianium Dansa de Dénia, La Baronia de Planes, Grup de Danses d’Ontinyent, Escola de Danses de Vallada, Grup de Danses la Solana d’Aielo, Ras i Pla de La Llosa de Ranes, Grup de Danses d’Agres, Grup de Danses Socarrel de Xàtiva, Grup de Danses la Delicà de Gandia, Grup de Danses de Llutxent, Grup de Danses l’Esvaraeta de Benimaclet i el Grup de Danses le Revol de l’Olleria.


 

Qui és Paqui Gil?

    Nascuda a Xàtiva el 17 de juny de 1964, a l’edat d’11 anys aproximadament coneix a: Sor Maria del Carmen Pérez, a Melchor i José Peropadre, Pasqualet Soro, Sebastià Garrido i Raquel Langa, que uns des de la música i altres des del ball fan que s’enamore de la música tradicional valenciana.

    En l’any 1980 cursa estudis en el Conservatori Lluís Milán de Xàtiva, solfeig i piano.

    Des de 1978 és membre actiu de l’Escola de Danses de Xàtiva on forma part de la Rondalla Pols i Pua de l’Escola de Danses, sota la direcció de José Peropadre on es forma com a guitarrista, encara que l’aprenentatge de guitarra és en part autodidacta, completa posteriorment la formació musical amb nombrosos cursos impartits per diferents mestres. Ha col·laborat al llarg de diferents anys, en la gravació de diversos treballs musicals, fets per l’Escola de Danses de Xàtiva amb veu i guitarra: “Cants i Balls de la Costera – any 2000”  i “Música Cançons i Balls Valencians: Trobada de Folklore – any 2017”, i a més també amb veu i guitarra en el CD “Guarde el Meu Cor – any 2010” del cantautor d’Aielo Juan Carlos Colomer. Actualment, és cap de rondalla de l’Escola de Danses de Xàtiva.

    Des de 2007 du la direcció del Cor Parroquial de Gavarda, preparant els festivals nadalencs i tocant en les festivitats més importants del poble com ara: Festes de St. Antoni, la Festa de St. Vicent i en la festivitat del Corpus.

    En l’any 2000 i en companyia d’un grup persones molt estimades per ella com ara: Vicent Guerrero, Carmina Marco, Juan Ramon Martí, Emili Vera, Lola de la Torre i Neus Gil, formen una rondalla, acompanyant al gran Pep Gimeno Botifarra per moltíssims llocs acudint a les festivitats, saraus i festivals dels nostres pobles i comarques, fent diversos tipus d’actuacions com ara concerts, balls populars i romanços teatralitzats del cec i el pigall, portant les músiques i tradicions valencianes per tot arreu, aprofitant al mateix per a parlar amb la gent major dels llocs que visiten, recuperant així peces i dites tradicionals que estaven a punt de caure en l’oblit.

    Al costat de la seva germana Neus Gil, forma parella artística de guitarra i veus, portant la nostra música tradicional, per diferents comarques valencianes, especialment La Costera, en esdeveniments socials com ara bodes i altres i a més, col·laborant en actes festius com és la festivitat del 25 d’abril en Xàtiva, també participen en la commemoració del bombardeig de Xàtiva durant la Guerra Civil Espanyola, per altra banda en l’acte en record de la cremada de la ciutat Xàtiva per l’exèrcit Borbònic de Felip V, també en els actes d’inauguració de La Fira d’Agost de Xàtiva, en les Nits a la Fresca i les Nits de Vicent Andrés Estellés, donant a conèixer en la ciutat de Xàtiva i per tot arreu, la nostra música popular valenciana que tant estimen.

      Per altra banda, és membre actiu de la rondalla La Comarcal d’Agullent participant en els nombrosos esdeveniments musicals que té esta associació, per tot arreu del País Valencià. També col·labora musicalment guitarra en mà, amb els cantaors Hilari Alonso, Manu Chafer Descals, Mª José Peris, el violinista Xativenc Jorge Pitarch i com no, la seua germana i cantaora tradicional Neus Gil, i en altres grups de danses com ara: Ras i Pla de La Llosa, Escola de Danses de Vallada, Grup de Danses Socarrel de Xàtiva, Grup de Danses d’Ontinyent, Grup de Danses la Baronia de Planes, Grup de Danses la Delicà de Gandia, Grup de Danses de Llutxent, Grup de Danses La Solana d’Aielo i altres grups de ball de les nostres comarques en diferents actuacions de ball, musicals i concerts tradicionals per les nostres comarques i pobles valencians.

    Col·labora també en diferents associacions:  Nou d’Octubre del Genovès, Bicicleta Teatre de Xàtiva, Teatre la Lluna de Xàtiva, Associació de la Serra Grossa, Associació la pebrella de Canals i Associació la Garrofera de l’Alcúdia de Crespins.


 

Qui és Pascual Boluda?
Naix en Alboi (Genovés) el 17/11/1946.
Amant de tota mena de música, és per això que de molt jove comença a tocar la guitarra, participant i formant part d’algunes rondalles de la comarca, fent serenates i tocant en les festes dels pobles veïns i en els saraus d’amics.
En l’any 1979, de la mà de Vicent Chafer, entra a formar part de la rondalla del grup “Sarau” fins a la seva dissolució en l’any 1987. En estos anys coneix a grans músics, entre ells Antonio Pinolón, Rafael “el Poeta” de Canals, Emili Vera i a més cantadors com Lola, “la de La Torre” i Pep Gimeno “Botifarra” entre altres.
En febrer de 1985 amb del grup “Sarau”, actua al carnestoltes de Venècia i en juny d’eixe any, participa en la gravació del disc “Balls i cançons de la Costera”, als estudis Tabalet d’Alboraia.
Participa en els saraus dels pobles del voltant, sent el més important el de la “Dansa dels Sants de la Pedra” de Genovés i el de Pedreguer, és allí on precisament coneix a Rafel de Muro i de la mà d’ell, entra a formar part de la Rondalla del grup de danses Baladre de Muro.
En l’any 2013, rep classes de guitarró del mestre Vicent Carrasco i del també mestre Artur Puchalt per a després formar part de la rondalla de “l’Escola de Danses de Xàtiva”, aquesta vegada de guitarroner, gravant el 2017 el disc “Trobada de Folklore 2017” a l’estudi de Pau Chafer de Xàtiva.
L’any 2015 funda la “Rondalla l’Empelt” de la Llosa de Ranes per tal d’acompanyar al grup de danses “Ras i Pla”, fent espectacles en el poble i a més, intercanvis per altres poblacions.
Participa de la mà d’Artur Puchalt en la rondalla “Les Folies de Carcaixent” i de la mà d’Adrià Moreno en la rondalla “Adesiara Fandanguers” d’Algemesí.
També participa amb Pepiu de Castellar, al “Roda Folk” de València i a més en les actuacions de poesia i música tradicional del poeta Raül Ortega d’Algemesí.
És l’organitzador i responsable del “Sarau a la Fresca” de la Llosa de Ranes, un dels saraus multitudinaris amb més èxit, posant damunt l’escenari més de 35 músics de diverses rondalles valencianes i amb més de 8 cantadors i cantadores de primer nivell.
El desembre de 2018 i al costat de Rafel de Muro i Nelly Guerrero, funden la rondalla “La Comarcal”, incorporant després a la resta de membres, poc després passa a formar part de la Rondalla “El Comtat” d’Agres.


 

Qui és Enric Alepuz?

Enric V. Alepuz Llopis (Almussafes, 1956). A l’edat d’11 anys inicia els estudis musicals en la Societat Musical Lira Almussafense d’Almussafes amb els professors Marina Chaqués Girona (lectura musical) i Jaume Seguí Pérez (trombó). Si bé, no es posarà en contacte amb la música tradicional valenciana fins al 1977, any en què comença els estudis de dolçaina amb el mestre Joan Blasco Ribera, essent part de la primera promoció de dolçainers de l’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal de València. Molt prompte, amb més il·lusió que coneixements, crea, dóna classes i dirigeix les escoles municipals de dolçaina i tabal de Benifaió (1979), Almussafes (1980) i Silla (1988). Posteriorment, en 1995 ingressa en el grup de dolçainers i tabalers La Xafigà de Muro, participant en la gravació del disc Cavall de Foc, sota la direcció de J. R. Pascual Vilaplana; en 1999 es fa càrrec de l’escola i direcció del grup Braçal de Banyeres de Mariola: i ja en el 2012 crea, alliçona i dirigeix el grup La Xiricolla de La Font de la Figuera.

Quant a la música de rondalla, ha format part com a guitarronista del Grup de Danses de La Font de la Figuera, del Grup de Danses de Moixent, on gravà un disc patrocinat per l’Ajuntament, i del grup Cardaors de Bocairent, on participà en la gravació del disc La Serra i la Vall.

Actualment, és membre en actiu de La Ronda dels Barrets de La Font de la Figuera, i de la rondalla La Comarcal d’Agullent.


 

Qui és Jesús Ferrero?

Naix a Ontinyent el gener de 1957. Comença la seua passió per la música a set anys, de la mà del seu pare Francisco Ferrero, qui fora director de la Banda Unió Artística Musical i fundador i director de l’Orquestra de Pua i Pols “La Clave” d’Ontinyent.

Inicia els seus estudis musicals de Solfeig al Conservatori Superior de Música de València. Entra a formar part en l’Orquestra de Pua i Pols “La Clave” com a bandurrista, arribant en poc temps a ser el solista, i on obtenen en 1969 el 1r Premi de Festivals d’Espanya en Alcazar de San Juan, al costat dels Cors i Danses de Font de la Figuera.

Després de la dissolució de La Clave continua la seua marxa musical formant part de diferents Orquestres i Duos, executant música de ball al Teclat i com a baixista, duent a terme actuacions i bolos per tota la Comunitat Valenciana durant més de vint anys.

En l’actualitat forma part de diverses agrupacions musicals:
– Grup Musical Élites, com a arranjador i teclista, executant música pop rock dels anys seixanta fins a l’actualitat.
– Orquestra de Pols i Pua Grupetto d’Ontinyent, on és bandúrria solista de música clàssica espanyola com ara pasdoble i sarsuela.
– Rondalla La Comarcal, com a baixista, on connecta amb el folklore i la música tradicional valenciana.


 

Qui és Vicent Roig?

Comença la seua experiència musical molt jovenet, entrant a formar part de l’Escolania de l’Escola Pia de Gandia on esdevé solista. Molt prompte comença a tocar la guitarra i la flauta i un poc més endavant s’interessa pels instruments tradicionals de corda i vent, especialment, i per la música d’arrel tradicional, no solament del país. Toca en grups com Frau (música tradicional valenciana) i Ragtime three (música americana tradicional).
Més endavant dirigeix la rondalla del grup Trapig de la Safor i forma part del grup Randa, també de música tradicional.
En 1985 entra a formar part de grup Cànem amb qui grava el disc “Cave Cànem” (Difusió Mediterrània 1987), recentment reeditat en Picap (2010). Amb Cànem actua per tot l’estat Espanyol, França i Itàlia.
El grup es divideix en dos i Vicent participa en la meitat que passa a anomenar-se Cave Canem Amb ells publica el treball “Flor de Sal” (Xiu-xiu Records 1990), un treball de creació de música d’arrel tradicional.
En deixar Cave Canem, obre un parèntesi en la música d’arrel i retorna a la música coral. Ha esta membre de les corals Sant Blai de Potries, Coral de Benirredrà i Orfeó Borja. En l’actualitat és coralista de l’Orfeó Valencià.
En 2010 forma part de Baraca Folk amb qui publicarà “Rellotges de Sol” (2011) i actuarà en el País Valencià i Catalunya. En 2016 una de les peces del disc, Nina Nova, formarà part de la banda sonora de la pel·lícula britànica Solo, rodada a Barx (La Safor).
En 2015 amb Beuratge, continua amb música de fusió d’arrel tradicional. A destacar amb aquesta formació un concert a València amb Modena City Ramblers i la seua participació, a Bologna, Itàlia, al festival Le Botanique.
En 2019 amb Vicent Roig Projecte publica el seu primer disc en solitari “Sendes Novelles” (2019) amb reminiscències del jazz i la música d’arrel.
En 2020 torna als orígens amb la Rondalla Agredolç de la Safor.
En 2023 entra a formar part de la Rondalla La Comarcal. Amb aquestes dues formacions es retroba amb la música tradicional, que realment mai havia deixat.


Qui és Rafael Penadés?

*******